Wednesday, July 27, 2011

Pembunuh senyap

Ismail Zakri aktif senam, jaga badan pasrah ketumbuhan disah barah hati tahap empat

PROFIL kesihatan dirinya menunjukkan dia lelaki sihat, apalagi bergelar pelari maraton. Malah Ismail Zakri Md Khalid, 62, menjalani kehidupan berkualiti dan sihat sehinggalah dia tiba-tiba rebah dan pengsan pada November 2008. Ketika itu, keluarganya hampir pasti ia akibat serangan jantung, namun masih sukar menerima hakikat kerana keadaan fizikal dan tahap kecergasan bapa tiga anak itu begitu memuaskan.

“Bukan saja agak cerewet mengenai pemakanan dan diet, saya juga gemar berjoging... jarang sekali ponteng gimnasium untuk bersenam. Malah aktiviti sosial bersama rakan sentiasa terisi dan boleh dikatakan saya dikelilingi insan tersayang dan rakan-rakan setiap masa.

“Bayangkan selama 25 tahun, saya bukan saja aktif menyertai maraton tetapi juga berjaya mengekalkan berat badan pada 70 kilogram secara konsisten,” katanya ketika ditemui pada majlis perhimpunan peserta program bantuan pesakit NexPAP untuk rawatan barah hati `Raikan Peluang Kedua Dalam Hidup’ anjuran Bayer HealthCare dan Yayasan Hati Malaysia sempena Hari Bapa, baru-baru ini.

Biarpun nampak sihat dan hidup aktif, dari segi latar belakang kesihatan, Ismail dikesan menghidap Hepatitis B sejak 1985. Walaupun tidak menjalani rawatan, dia memantau keadaan hatinya dari semasa ke semasa dan dalam keadaan terkawal. Ismail mengakui terlalu kerap mengambil aspirin setiap kali hidung berair atau selesema.

Sumber: bharian.com.my


No comments:

Post a Comment